T.G.I. Friday's
Kreatív, és számomra nagyon szimpatikus módon a T.G.I. Friday’s, új éttermének megnyitása alkalmából, az egyik közösségépítő portálon indított kampányt. Azok között, akik „kedvelték” az oldalt, a nyitás napjára szóló, 2 fős teszt-evést sorsoltak ki. Szeretem az ilyen kezdeményezéseket, a torkos csütörtököt is hatalmas ötletnek tartom, hiszen remek alkalom nyílik ilyenkor arra, hogy az ember olyan helyeket vagy ételeket is kipróbáljon, amikre alapból esetleg nem telik. Így hát barátok közül többen is lelkesen lájkoltunk, de csak egyikünknek sikerült bekerülnie a kiváltságosak közé. Szerencsémre engem választott +1 főnek. :)
Az étterem, amerikai mivoltából eredően, nem igazán mozgatta meg eddig a fantáziámat, hiszen - valljuk be őszintén - mit várhatunk a hamburger, a bezacskózott zöldségek és a chips hazájától? A válasz az, hogy pontosan ezt, mivel az étlapon az előételnek választható tortilla chips, a külön egy egész oldalt elfoglalaló hamburgerek, valamint többféle steak és oldalas is megtalálható. Azonban, idomulva az egészséges(ebb)en táplálkozók egyre növekvő számához, kínálnak még különböző saláta kreációkat, halakat, rákot, tésztát és mexikói jellegű ételeket is, a kisebbek számára pedig külön menüsorral készültek. Desszert terén viszont a hamisítatlan amerikai vonalat követik, hatalmas adagokat szolgálnak fel és szinte mindent leöntenek csokoládé és (nem vagy) karamell szósszal. Így ezeket ki sem próbáltam, tekintve, hogy komoly cukortúladagolásom van már egyetlen szelet krémestől is.
Maga az étterem, mint bárhol a világon, itt is csordultig van pakolva mindennel, aminek csak egy kicsi köze is van az USA-hoz. A falakon többek közt Marilyn Monroe, Elvis és John Wayne pózol szörfdeszkák, Yankees mez, yellow cab ajtó, gyűrött rendszámtáblák és különféle hangszerek társaságában. Így leírva, és talán a képek alapján is zsúfoltnak tűnhet, de az étterembe lépve valahogy mindez teljesen normálisnak és odaillőnek hat.
Na, de kezdem az elején.
Maga az étterem, mint bárhol a világon, itt is csordultig van pakolva mindennel, aminek csak egy kicsi köze is van az USA-hoz. A falakon többek közt Marilyn Monroe, Elvis és John Wayne pózol szörfdeszkák, Yankees mez, yellow cab ajtó, gyűrött rendszámtáblák és különféle hangszerek társaságában. Így leírva, és talán a képek alapján is zsúfoltnak tűnhet, de az étterembe lépve valahogy mindez teljesen normálisnak és odaillőnek hat.
Na, de kezdem az elején.
Pontos menetrendet kaptunk, adott időpontra kellett érkeznünk, és speciálisan erre az estére készített menüsorból válogathattunk. Egész kis fogadóbizottság köszöntött minket, megkaptuk az étlapot és az instrukciókat, miszerint választhatunk közösen egy előételt vagy desszertet, és fejenként egy főételt. Majd azt is megtudtuk, hogy itt nem csak jövőbeni vendégek toborzásáról van szó, hanem a szakácsok is most gyakorolják az ételek elkészítését, ezért megkértek minket, hogy ne azonos kategóriából válasszuk a főételeinket, hogy minél változatosabbak legyenek a rendelések.
Az étterem tele volt, folyamatosan jöttek a teszt-evő csapatok, hatalmas volt a pörgés. Úgy döntöttünk, hogy mivel én nem vagyok nagy édességevő, inkább a közös előételt választjuk. Vacsorapartnerem már járt Friday’s-ben korábban és erősen kampányolt a ház híres Jack Daniel’s szósza mellett, így a Sesame Jack Chicken Strips névre hallgató fogásra esett a választásunk.
Ezen az estén, a program miatt még nem volt meghatározva a dohányzásra kijelölt hely, így amíg várakoztunk, a bárpultnál rongáltuk a tüdőnket (pontosabban én egyedül rongáltam mindkettőnkét). A pultosok nagyon lelkesek voltak, egyből kevertek nekünk egy meglepetés koktélt, nehogy unatkozzunk egy percig is. Aztán megérkeztek a csirkefalatok és a szósz engem is teljesen levett a lábamról. Édes-pikáns jellege van és lényegében a pudingon kívül szinte bármire szívesen ráönteném, annyira el van találva. A szezámmagos bunda is pont olyan volt, amilyennek szeretem, nem vitték túlzásba, így nem ez határozta meg az ízeket. Köretként jégsaláta és - az amerikai zöldséges összeállításokból elmaradhatatlan - káposzta járt hozzá.
Majd megérkeztek a főételek, a Jack Daniel’s Chicken (csak hogy ne keverjük nagyon az ízeket) és grillezett rákocskák nyársra tűzve. Utóbbi nem szerepel az alap étlapon, szerintem kifejezetten a tesztevésre alkotott fogás volt. A csirkét cheddar sajtos krumplipüré, párolt zöldbab és kis tálkában szervírozott szósz kísérte. Külön-külön is kitűnő, jellegzetes fűszerezésűek, a szósszal pedig közelebb lehet hozni őket egymáshoz, megteremtve ezáltal a tökéletes harmóniát.
A rák külön öröm volt számomra. Idejét sem tudom, mikor sikerült utoljára itthoni étteremben olyan rákot kapnom, ami precízen meg volt tisztítva. Rendszeresen azt tapasztalom, hogy bizony benne marad a bélcsatorna, amit tényleg macerás kiszedni, mégis fontos, hiszen nem csak hogy kellemetlen látvány, de akár az egész fogás ízét is elronthatja. A Friday’s-ben viszont értik a dolgukat az új séfek és adnak az igényességre is, így ez a fogás is kitűnőre sikeredett. A fűszerezése nekem picit erős volt, de ezt könnyen lehetett enyhíteni a pultnál kapott koktéllal. Köretként itt is a saláta dominált, de kaptam egy kis kupac sültkrumplit is, ami egészen különleges ízű volt, bár nem tudtam megfejteni, hogy mitől. Fűszert nem láttam rajta, így a sütéshez használt olajra tippelek.
Összességében azt kell, hogy mondjam, meglepően jól sikerült az este, nem számítottam ilyen ízélményekre egy tengerentúli konyhától. Tény, hogy az étterem főként a húsok pácolásában és a fűszerek kombinálásában erős, de olyan egyedi ízvilágot teremtettek, amit máshol még nem tapasztaltam. Mindenképpen érdemes kipróbálni, csak ajánlani tudom! :)
Hely: 9 pont
Konyha: 10 pont
Kiszolgálás: 9 pont
Ár tekintetében felső-közép kategória, de tisztességes adagokat adnak, így nem olyan vészes
Előétel/leves: 750-3950 Ft
Saláták: 1950-3550 Ft
Főételek: 1950-5550 Ft
Gyerek menük: 550-1550 Ft
Desszertek: 950-1250 Ft
Ár tekintetében felső-közép kategória, de tisztességes adagokat adnak, így nem olyan vészes
Előétel/leves: 750-3950 Ft
Saláták: 1950-3550 Ft
Főételek: 1950-5550 Ft
Gyerek menük: 550-1550 Ft
Desszertek: 950-1250 Ft
a képeket nem én készítettem, mert annyira éhes voltam, hogy teljesen kiment a fejemből, de a program fotósának köszönhetően van némi dokumentáció
:)) egyetértek, a konyha remek, a hely hangulatos! :)
VálaszTörlés